MİMARİDE STRÜKTÜR HAKKINDA 19.10.2016

 Bu değerlendirme Mimarlık İlke ve Kavramları hocam sayın Selahattin ÖNÜR'ün okumalardan olan "Mimaride Strüktür" yazısına ilişkin olacaktır.


FİZİKSEL GÜÇLER
        Fiziksel bir güçün, hareket, basınç veya gerilme yaratma potansiyeli vardır.Mimarlar tasarladıkları strüktürün statik denge içinde olması için güçlerin çözümlenerek dengelenmeleri ile ilgilenirler.Bir strüktürel sistem içerisinde karşılanması ve çözümlenmesi gereken güçler iki tür yüklenmeden kaynaklanır: 1) Nesnenin sabit kısım ve elemanlarının ölü yükü ile oluşan güçler; 2) Sabit olmayan / geçici olan (örneğin, kullanıcılar, dışsal yükleme ve darbeler) canlı yükler nedeniyle oluşan güçler.

BASINÇ:Bir strüktürel elemandaki basınç gerilimi, basınca çalışan dışsal ve/veya içsel güçlerin aynı aks üzerinde karşıt yönlerden basınç uygulamasının sonucudur.

GERME: Bir strüktürel elemanda germe gerilimi, dışsal güçlerin aynı aks üzerinde bu elemanı karşıt yönlerden çekerek germeye çalışmasının sonucudur.

EĞME: Bir strüktürel elemanda eğme gerilimi, dışsal güçlerin onu germe, basınç ve kesme gerilimleri yaratarak bel verdirmeye çalışmasının sonucudur.

KESME: Bir strüktürel elemanda kesme gerilimi, basınca çalışan karşıt dışsal güçlerin, aynı aksta olmamalarından dolayı, bu strüktürel elemanı kendilerine paralel bir düzlem boyunca bölmeye / kesmeye çalışmalarının sonucudur.

BÜKME (BURMA):Bükme gerilimi, dışsal güçlerin bir strüktürel elemanı kendi aksı etrafında döndürmeye çalışarak bir kesme gerilimi yaratmasının sonucudur.

        Herhangi bir mimari yapıtta tek bir strüktürel sistem bulunmaz. Ancak, bunlardan biri ana sistem olarak çalışır.

DİKME VE KİRİŞ:Yüklerin zemine, doğrusal olarak düzenlenen yatay ve dikey elemanların içerisinden iletildiği bir strüktürel sistem. Asıl olarak basınç güçlerine dayanan düşey elemanlara dikme veya kolon denir. Eğme ve kesme güçlerine karşı dayanan yatay elemanlar kiriş adını alır. - Bu sistem yanal güçlere karşı zayıftır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar