BÜYÜKLÜK ALGISI ORANTI VE ÖLÇEK 05.10.2016

          Mimarlığın Öyküsü isimli kitaptan bir parçanın değerlendirmesi olan bu yazımda orantı ve ölçek ile ilgili bilgi  dolu dakikalar diliyorum...

       Zihin aynı zamanda örüntülerde matematiksel ve geometrik ilişkiler ya da orantılar bulmaya çalışır. Eskiler insan biçiminin tanrıların biçimine dayandığına inandıkları için, evrensel ve tanrısal geometrik ve orantılı  ilişkilerin insan bedeninin orantılarında da gözlemlenebileceğine inanıyorlardı. Vitruvius, göbeği merkez alarak, insan bedeninin uzantılarının, geometrik şekillerin en temeli ve ideali olan bir kare ve bir dairenin kenarlarında yer alışını betimler. Bunun gibi Yununlılar tarafından uygulanan 2X+1 orantısal sistemi ve Altın Kesit en ünlüleridir. Genel olarak iki eşit olmayan parçanın ilişkisi olarak betimlenebilen altın oranda, küçük parçanın büyük parçaya oranı büyük parçanın bütüne oranına eşit olmalıdır.

        Ölçek: Bir Yapının boyutunu belirlerken karşılaştırma ölçümüz kendi boyutumuzdur. Ortalama insan boyutuna göre bir yapının büyüklüğüne onun ölçeği denir.

          Çoğu durumda yapıda büyüklüğüne ilişkin birçok ipucu -pencereler, kapılar, basamaklar vb.- bulunur, ama bütün bunlar da ölçek duygumuzu çarpıtacak şekilde genişletilebilir.


Yorumlar

Popüler Yayınlar